De ca nostra
FORN DE LLENYA
Elaboració: Pa
artesà, pastes salades i dolces.
Ubicació: Camí des Castell
nº59 Maó
Panader: Llorenç Coll
Molts recordareu aquells anys enrere en que els forners, coïen
es pa a n´es forns amb llenya. Aquells pans de pagès, cocs i llonguets
cruixents que desprenien, aquella olor
suau de sa llenya, aquell pa artesà
acabat de coure que donava gust de menjar. Amb el temps aquest forns de llenya,
varen ser substituïts per forns de gasoil o elèctrics.
Me pensava que aquest tipus de forns ja
havien desaparegut del tot, quan fa uns dies vaig descobrir que n’hi havia un
que funcionava a Maó. Se tracte d´un forn que hi ha as Camí des Castell on a sa
façana es pot llegir “Panaderia Franco Española”, un forn de llenya que fa 40 anys va deixar de
funcionar. Ara, fa un parell de mesos, en Llorenç Coll ha decidit reocupar-lo
i, desprès d´un temps de fer proves, aquest vell forn torna a funcionar amb foc
de llenya, amb el nom de “Can Loren” tot respectant el nom antic i envellit que
persisteix a la façana amb alguna lletra caiguda.
És quan son les deu de la nit, que en Llorenç
encén es for mentre es pa tova, per enfornar-lo per devers les onze i mitja.
Desprès damunt les dues de sa matinada,
ja comença a treure sa primera fornada de pa cuit; pa que a primera hora des
matí posarà a la venta. Passar per davant es forn den Llorenç de bon matí te fa
ganes de entrar de només sentir aquella olor de pa acabat de coure.
En Llorenç en recuperar aquest forn de coure
pa amb llenya, fa un pa de pagès de diferents mides o pesos, que no tant sols
dona gust de fer-ne llesques, sinó que és un pa com aquell d´anys enrere, que
el pots menjar al cap de dos o tres dies i és bonissim. Fa altres tipus de pa
com el de sègol entre d’altres, així com una gama de pastes variades com
formatjades, rubiols, coques de verdura i dolces, com ara les coques
d’albercoc, també elabora algunes varietats de rebosteria.
Avui en dia i degut a sa poca feina que hi
ha, molts joves proven sort i munten el
seu propi negoci. Aquest es el cas
d´en Llorenç, però amb ell cal afegir aquesta bona idea de recuperar un forn
antic, i fer-lo funcionar, coent es pa de la mateixa manera com es feia anys enrere. Pa com el d´abans,
fet amb massa mare, sense conservants ni additius, igual que el que feien els
forners d’antany. Sí, un pa que quan el menges dius “açò sí,que és pa” (En
Llorenç ha recuperat un forn de lleny què, desprès de restar 40 anys aturat,
torna a coure pa artesà, igual que aquells anys enrere.)
Toni Olives
Camps (En Ritu) Twitter: @AntonioOlivesCa
No hay comentarios:
Publicar un comentario