domingo, 16 de diciembre de 2012

Bens pasturant




De ca nostra
ARBRES FRUITERS DE MENORCA
Lloc:  Viver “Arbres d´Algendar”.  Carretera de Cap d’Artrutx, Camí de les Capelletes, km3, Ciutadella. (Inscrit a la Associació de Productors d´Agricultura Ecològica de Menorca i membre del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica).
Projecte: Recuperació d’arbres fruiters de varietats locals de Menorca
Responsable: Gemma Casas. Tècnic de Medi ambient
Monitors: Tomeu Truyol / Tito Pons
Tots els qui tenim certa edat recordem com antany gairebé a tots es “llocs” de Menorca hi vivien famílies que es dedicaven de ple a l’agricultura i la ramaderia. Pràcticament  tots els llocs tenien alguns arbres fruiters en un hort redossos devora se cases, a una redossa de tramuntana, fins hi tot dins pedreres... arreu de ses tanques “figueres”, un arbre de molt fàcil  cura i resistent. Com molt bé saben molts llocs es varen abandonar, es deixaren de llaurar i els arbres al no esporgar-los ni podar-los, s’han anat envellint, s’han acasat com una gran majoria de figueres.
  Càritas Diocesana de Menorca d’ençà fa un anys, posà en marxa un projecte amb un doble objectiu; la recuperació i reproducció d’arbres fruiters de Menorca i la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Un projecte de inserció pre-laboral que atén a persones derivades dels serveis socials de Càritas i acompanyades per un educador social.
  Sa curiositat per conèixer de primera mà aquest projecte va fer que visités es viver d’arbres que te Càritas a Ciutadella. Desprès d´unes explicacions  introductòries per part de na Gemma, en Tito i en Tomeu m’explicaren la feina que fan. En aquests moment cinc persones hi reben formació, sobre reproducció i plantació d´arbres fruiters As viver podríem dir que gairebé és el laboratori dels arbres; on fan els peus dels arbres amb els pinyols de la fruita de varietats locals o per estaques i llavors, en alguns casos, fan els empelts damunt aquests peus. Sa reproducció per sistema d´estaques s’empra sobretot en es cas de ses figueres. En el cas de les pomeres, pruneres, pereres i altres, la reproducció és per empelt. Actualment compten amb unes 120 varietats d´abres de les quals hi podem trobar 18 classes de figueres, 22 de pomeres, 23 de pereres, tot un patrimoni etnobotànic i genètic que és part de sa nostre cultura.
  Vist es viver varen anar amb en Tito as Barranc d´Algendar on a sa zona des Canaló i s´Aranjassa hi trasplanten els arbres provinents des viver on a creixeran i agafaran força en un clima fred i d’humitat adient, sempre dins els requisit de l’agricultura ecològica. Entre els arbres si sembra “favet”  que quan floreix el llauren mesclant-lo amb sa terra, un excelent adob natural en verd, que engreixa i dona vida a sa terra. Als dos, tres anys aquest arbres estaran en condicions per ser trasplants definitivament, per lo tant posats a la venda. Arbres que es poden adquirir al mateix viver, cooperatives agrícoles, Viver del GOB i en algun centre de jardineria...Podeu trobar més informació sobre les varietats i el projecte a la web www.arbresalgendar.com o al telèfon 971386279.
  De tots és sabut que a Menorca els llocs més adients pel cultiu dels arbre fruiters són es barrancs, Sempre hi haurà aquelles voreres de tramuntana, pletes , jardins o horts redossos, on plantar algun arbre fruiter de ca nostra. I, que més bé que poder collir una fruita de temporada, madura com diu aquesta dita “Una figa per ser bona, ha de tenir tres senyals, clivellada, secaiona, i picada de pardal”.

  Toni Olives Camps  






No hay comentarios:

Publicar un comentario