martes, 18 de diciembre de 2012

FORMATGE ECOLÒGIC

 Lloc: Es Tudons Camí Vell de Ciutadella k. 4,5 (Certificació d´agricultura ecològica)
Acord de custòdia agrària amb el GOB Menorca
Pagès: Bep Llufiu
Producció: Formatge ecològic, anyell lechal, mel...
  Es Tudons és un “lloc” de 177 hectàrees as terme de Ciutadella, amb acord de custòdia agrària. (La custòdia agrària el que pretén i promou, és la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles, a partir d´unes bones pràctiques).
  En Bep m’explica que la producció principal és el formatge, elaborat amb la llet de 20 vaques de raça vermella de Menorca, amb una producció de entre sis i set mil k. any... Formatge elaborat amb llet crua que,  s’elabora amb quall ecològic així com també sa sal de sa salera. La major producció d’aquest formatge es d´una maduració de dos mesos, simi-curat-, i en menor quantitat el vell; excel·lent olor i sabor més intens i persistent en el vell. Aquests formatges es poden adquirir al mateix “lloc”, -venta directe- com també a diferents supermercats de s´Illa. Una gran part de sa producció s’exporta a Mallorca on és molt apreciat.
  Se vaques s’alimenten de pastura, farines des grà de blat, ordi, civada i fesol que produeix as mateix “lloc” i faratge sec o herba seca. Es farratge de pastura és bàsicament de enclova mesclada amb civada. En Bep sembra per sistema tradicional de tres sementers, consistent en, un sementer sembrat, un de pastura i, un en repòs, emprant sempre fems naturals provinents del mateix bestiar.
  Un altre element productiu que te, son les 100 benes de cria de raça autòctona, de les que comercialitza “l’anyell lechal ecològic”, anyells que es sacrifiquen quan tenen un més amb un pes de devers 6 k. També cria i engreixa porcs de raça autòctona, que es comercialitzen a través de “eco-corral” a Ciutadella.
  Un altre element productiu des Tudons és la mel. Mel que prové de 50 ruscs o casetes d´abelles, mel d´ana excel·lent qualitat i sabor molt peculiars. En ser una producció limitada, sa mel se ven només a Menorca. (Cal dir que anys enrere, sa majoria de llocs de Menorca tenien algunes casetes d’abelles, que els proveïen de mel per consum propi).
  Cal dir també que, es Tudons sa proveeix d’energies netes d’acord amb l’ecologia, com son l´energia eòlic, i la solar, amb la que s´autoabasteixen.
  Com veiem es Tudons te com a producte principal es formatges, diversificant sa producció però, amb “l´anyell lechal”, els porcs i la mel. Productes tots naturals sense conservants, i sense tractaments químics a sa terra. Consumint es productes de ca nostra i guanyarem amb salud i contribuirem a que sa economia agricola-remadera es mantingui.
                Toni Olives

No hay comentarios:

Publicar un comentario